Manastirea Barsana (Barsana Monastery)

Manastirea Barsana (Barsana Monastery)

Manastirea Barsana (Barsana Monastery)

Daca tot am petrecut ceva vreme la pensiunea “La Domnita”, am zis ca ar fi pacat sa nu “gust” din nou, sentimentul covarsitor de a vedea Manastirea de la Barsana. Constructiile din lemn si atmosfera data de multitudinea florilor frumos ingrijite te introduce intr-o lume de basm. Parfumul lemnului vechi si mirosul lumanarilor, aleile pietruite si bancutele din lemn masiv, te fac sa te simti mai aproape de tot ceea ce este sfant si completeaza atmosfera traditional monahala a bisericilor de lemn din Maramures.

Localitatea Barsana a fost atestata documentar pentru prima oara la 1326 cand,

Biserica de lemn (Wooden Church)

Biserica de lemn (Wooden Church)

regele Carol Robert de Anjou recunoaste si intareste printr-o diploma pe cneazul Stanislav, fiul lui Stan pe aceste meleaguri si prin alt document de la 1346, acelasi cneaz este numit fiul lui Barsan, de la care se trage probabil si toponimul Barsana.

Biserica de lemn cu hramul “Intrarea Maicii Domnului in Biserica” a fost ridicata pe la 1720 in locul alteia mai vechi, arsa de tatari cu trei ani mai inainte.

Peretii constructiei sunt ridicati din barne masive de stejar, imbinate mestesugit la colturi in coada de randunica, prelungindu-se treptat spre exterior, pana ce ajung la cununa pentru a forma console, pe care se sprijina sarpanta nivelului inferior.

Turnul-clopotnita are un foisor extins peste structura de baza in cinci trepte, pe care sunt fixati cate trei stalpi laterali prevazuti cu arcade realizate prin cioplirea contrafiselor dintre stalpi si grinzi, fiind protejati de un parapet infundat cu scanduri traforate in decor la baza.

Iconografia (Iconography)

Iconografia (Iconography)Deasupra foisorului se inalta un coif piramidal cu sectiune octogonala, ce se termina la varf cu o cruce din fier forjat asemenea celor de pe colturile terminale ale acoperisului de pe naos si Altar.

Iconografia prezinta un registru larg si dens in care spatiile sunt valorificate prin medalioane simple sau sub forma de mar impodobite cu ornamente florale despartite prin brauri serpuite sau impletite.

Pe bolta naosului se pot admira scene ample precum: Soborul Arhanghelilor, Inaltarea Sf. Ilie, Inaltarea Fecioarei Maria, Scara lui Iacov flancate de cei patru Evanghelisti, iar deasupra, Dumnezeu Tatal si Isus.

Altarul cuprinde pe fetele boltii medalioane cu Cete Ingeresti iar pe laterale, Sfinti,

Bolta bisericii (the vault of the Church)

Bolta bisericii (the vault of the Church)

Patriarhi, Sf. Treime si Isus, “Vita-de-vie”.

Manastire inscrisa in patrimoniul UNESCO, Barsana constituie una din principalele atractii de cult din Maramures fiind renumita si cunoscuta de catre britanici, cehi, polonezi, francezi, dovada a acestui lucru fiind si multitudinea de turisti de nationalitatile specificate care se cazeaza la pensiunile din zona.

DJ186 (the road to Barsana Monastery)

DJ186 (the road to Barsana Monastery)

Accesul se face pe DJ 186: Sighetu Marmatiei – Vadu Izei – Oncesti – Barsana sau tot pe DJ 186 din Sacel spre Bogdan Voda – Rozavlea – Barsana sau dinspre Cavnic pe ruta Budesti – Calinesti – Barsana. Pentru cei ce calatoresc folosind SNCFR, statia cea mai apropiata de localitatea Barsana este Sighetu Marmatiei.

 

 

 

GALERIE FOTO

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Judetul Maramures and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Manastirea Barsana (Barsana Monastery)

  1. Pingback: “Maramures plai cu flori” | Turist prin Romania

  2. Pingback: Din dragoste și dor de Maramureș | Turist prin Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s