Cheile Valisoarei

Mergind de la Alba Iulia spre Cluj, la aproximativ 30 de km de Alba Iulia se intra in orasul Aiud. Din centrul localitatii, DN1 continua la dreapta spre Cluj, iar la stanga se face un drum ingust (DN107M) care duce catre Buru. Acest drum leaga Valea Muresului de Valea Ariesului trecind prin partea estica a Muntilor Trascau.

Cheile Valisoarei (Valisoara gorges)

Cheile Valisoarei (Valisoara gorges)

La 14 kilometri de la iesirea din Aiud, drumul ne duce in localitatea Livezile si apoi in Poiana Aiudului. Din punct de vedere administrativ, Cheile Valisoarei sau Cheile Aiudului, cum mai sunt denumite, apartin de localitatea Livezile. Odata ajunsi aici senzatia este aceea de “alta lume”. Ni se deschid privirilor peiseje ce cu greu pot fi descrise. Totul pare desprins dintr-un tablou al lui Grigorescu. Piscurile inalte si masive, calcarul alb ce contrasteaza izbitor cu cerul albastru si , din cand in cand, cate un localnic ce merge agale cu un car tras de doi bivoli uriasi.

Drumul este foarte putin circulat, iar atmosfera de medieval este completata de Castelul

Castelul Templul Cavalerilor (Temple of the Knights Castle)

Castelul Templul Cavalerilor (Temple of the Knights Castle)

“Templul Cavalerilor” ce strajuieste cheile Valisoarei.

Rezervatia naturala se intinde pe o arie de 20 de ha si are o foarte mare importanta botanica si geologica.  Rezervatia constituie si un important obiectiv turistic, de aici putand fi vizitate ruinele cetatii mediavale a Trascaului, biserica manastirii din Magina, satul Rimetea si muzeul etnografic, rezervatia Cheile Plaiului, Cheile Silosului, Vanatarele ponorului, Huda lui Papara, Pestera Poarta Zmeilor si Piatra Secuiului a carei parte nordica mai este numita si Coltii Trascaului.

Rameti Peak

Rameti Peak

Inaltimile Coltilor Trascaului sunt propice pentru zborul cu parapanta. Ca zona de decolare este recomandat platoul din extremitatea nordica a masivului aflat la o altitudine de 1050 m. Platoul orientat sud vest este neted iar lungimea zonei de decolare este de aproximativ 100 de m, suficient pentru a permite docolarea. Aceasta zona este ideala pentru zbor datorita diferentelor de nivel, zone de aterizare largi, zborul fiind favorabil in zilele insorite. Se mai poate decola si de la baza stancii daca sunt favorabile conditiile de zbor.

Mergind mai departe, dupa localitatea Coltesti, se poate vizita Manastirea Sfintii Arhangheli Mihail, Gavril si Rafail.

Din punct de vedere al infrastructurii, drumul a fost modernizat acum cativa ani, dar conditiile meteorologice si calitatea indoielnica a asfaltului au facut ca pe anumite portiuni de drum circulatia sa se desfasoare cu dificultate. Oricum, peisajele oferite deMuntii Trascau fac in asa fel incat drumul, pe alocuri cu gropi, sa para nesemnificativ.

GALERIE FOTO

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Judetul Alba and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s