Cu cortul pe Valea Lapusului


Valea Lapusului (Lapus Valley)
Valea Lapusului (Lapus Valley)

Cu siguranta, printre cititori exista multi care inca mai merg cu cortul si campeaza in diferite zone ale tarii, persoane dornice de natura, salbaticie si drumetie. O astfel de zona, oaza de liniste nealterata de interventia umana este si Valea Lapusului, judetul Maramures. Accesul se face relativ usor, cel mai apropiat oras fiind Baia Mare. Zona frecventata cel mai des de mine este iesirea din defileul Lapusului, respectiv satul Rosia, unde Lapusul se lateste si curge lin fiind flancat de numeroase lunci unde se poate campa lejer. Este adevarat, terenurile respective sunt proprietati private, dar pana acum nu am intalit pe nimeni care sa-mi refuze rugamintea de a pune cortul pe terenul lui. Oamenii sunt foarte blajini si intelegatori, ca orice maramuresan de altfel.

Cea mai buna perioada pentru campare este intervalul iunie – august. Fiind arie

Valea Lapusului (Lapus Valley)
Valea Lapusului (Lapus Valley)

depresionara, vremea are caracter schimbator mai toata perioada, asa ca recomand o distanta de cel putin 20 de metri de la cort la luciul apei pentru ca exista pericolul ca apa sa se “umfle” peste masura si sa aveti surprize mai putin placute. Sunt ani in care verile sunt foarte secetoase (anul 2013) si ani in care vara are mai mult aspect de primavara (anul 2011), cu ploi abundente si temperaturi scazute. Temperatura media in intervalul mentionat mai sus este undeva in jur de 23°C, iar diferenta de la zi a noapte de 12 – 15°C.

Locul meu preferat de campare este pe raza satului Rosia, un pic mai in aval de fosta moara, locul unde se termina defileul Lapusului, la cateva sute de metri de puntea suspendata care leaga satul Rosia de satul Remecioara.

Drum acces (access road)
Drum acces (access road)

Accesul se face pe ruta Baia Mare – Katalin – Remetea Chioarului, iar la intersectia din centrul comunei Remetea se tine drumul spre satul Rosia pe sub o cununa de salcii, apoi se continua pe malul raului pana la fosta moara din Rosia, unde se si incheie drumul auto. Pana la Remetea drumul este bun, urmand ca de acolo sa se mai parcurga aproximativ 5 km pe drum forestier practicabil tot timpul anului cu orice fel de masina. De asemenea, accesul mai este posibil si dinspre Dej, pe ruta Dej – Baia Mare. Daca se prefera acest traseu, in comuna Somcuta Mare, se face un drum la stanga spre Remetea Chioarului.

Pentru cei pasionati de pescuit, in rau se poate prinde scobar, clean, rosioara,

Scobar (fishing)
Scobar (fishing)

pietrusei sau porcusori, mreana, etc. Drumetii in zona se pot face in Cheile Lapusului, la Balta Neagra, Cetatea Chioarului, bisericile de lemn de la Remecioara, Berchez si Posta. Pentru cei pasionati de rafting, defileul Lapusului masoara 25 de kilometri si este perfect pentru practicarea acestui sport.

Pentru aprovizionare, cel mai apropiat loc este fosta moara din satul Rosia, de unde se pot procura alimente  uzuale. Din punct de vedere hrana, este de luat in calcul si pescuitul si culesul ciupercilor (pentru cunoscatori). Este foarte bine cunoscut faptul ca nimic nu este mai bun decat un peste facut pe piatra la foc de lemne sau o tocanita de ciuperci la ceaun.  Valea Lapusului este mai mult decat generoasa in ceea ce priveste lemnul de foc. Pentru gatit si foc de tabara, slcia si arinul sunt mai mult decat potrivite si suficiente. In perioada specificata, temperatura apei Lapusului permite baia si innotul fara riscuri de hipotermie sau raceala.

The tent
The tent

Recunosc, pentru cei pasionati de 4 si 5 stele, nu este tocmai o varianta de cazare, dar pentru amatorii de drumetii si iubitorii de natura, Valea Lapusului constituie o atractie turistica deosebita, unde se poate admira un peisaj superb nealterat de interventia omului. In articolele urmatoare am sa incerc sa detaliez fiecare obiectiv turistic aferent zonei, in asa fel incat sa se poata forma o imagine de ansamblu mai clara asupra a tot ce inseamna Defileul Lapusului.

GALERIE FOTO – LAPUS VALLEY PHOTO GALLERY

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s