Muntele Baisorii, Judetul Cluj

Statiunea Muntele Baisorii

Statiunea Muntele Baisorii

Statiunea Muntele Baisorii, foarte usor accesibila celor care domiciliaza in Cluj si Turda, constituie una din principalele destinatii de ski din zona. Incursiunea pe care am facut-o a fost undeva spre sfarsitul lunii august. Am avut parte de un cadru natural de exceptie, temeperatura optima si o primire la Pensiunea Nicoleta cum numai in muntii Apuseni o poti avea. Trebuie sa recunosc faptul ca muntele te surprinde oricand, indiferent de perioada a anului, de anotimp, indiferent de e zi sau noapte. Ansamblul total al locurilor, completat de ospitalitatea oamenilor si vremea de afara au facut ca acele cateva zile petrecute la Muntele Baisorii sa constituie o importanta “gura” de aer si relaxare.

 

Asezare / Cadru natural

Peisaj la Muntele Baisorii

Peisaj la Muntele Baisorii

Statiunea este situata la obarsia paraului Gera (izvor al vaii Ierta), pe culmile ce pleaca spre est din varful Buscat (1676 m), pe teritoriul comunei Baisoara (jud.Cluj), la 46 de grade si 32 de minute latitudine nordica si 23 de grade si 19 minute longitudine estica, la o altitudine cuprinsa intre 1200 si 1400 m, hotelul fiind situat la 1345 m (si nu la 1385, cum figureaza in multe locuri, de fapt altitudinea vechii cabane). Privelistea este larga, deschisa spre Campia Transilvaniei, Cheile Turzii si spre zari mai departate, in conditii de vizibilitate buna putandu-se admira muntii Maramuresului, Tibles, Rodnei, Calimani si Fagaras iar uneori si Carpatii Padurosi, Gutaiul, Suhardul, Gurghiul, Muntii Harghita, Ciucasul. De pe varfurile din apropierea statiunii se vad pe cer senin si Sureanul, Parangul si Retezatul, iar in conditii exceptionale, chiar Tatra Inalta.

Muntele Baisorii

Muntele Baisorii

Cai de acces:
In statiune se ajunge pe un drum modernizat, ce se desprinde din DJ 107M in Baisoara si urca  10 km pe valea Ierta pana in satul Muntele Baisorii, apoi inca 8 km pana in statiune. (Distanta Cluj-Napoca – statiune: 60 km). Din statiune mai pleaca trei drumuri nemodernizate: unul coboara in valea Vadului, unul urca pana pe Vf.Muntele Mare (1826, al treilea ca inaltime din Apuseni) si unul coboara in Muntele Baisorii pe paraul Crintului. Afluxul turistic este mare, in special iarna si la sfarsit de saptamana. Accesul obisnuit se face dinspre Cluj-Napoca sau Turda cu automobilul sau cu autobuze pana in satul Muntele Baisorii, apoi pe jos 45′ sau cu ocazii. Iarna exista autobuze pana in statiune.

Agrement:
Se pot practica diverse sporturi si jocuri, baza ramane insa pe sporturile montane, pentru practicarea carora exista in zona vaste posibilitati, in special pentru drumetie, schi alpin, schi de tura, ciclism montan, parapanta, in mai mica masura schi fond, alpinism si speologie.

Muntele Baisorii

Muntele Baisorii

Drumetie

Exista o multitudine de trasee turistice marcate si nemarcate.  Mai jos sant doar cateva din aceste trasee. Traseele au fost documentate de catre membri ai Clubului de Cicloturism “Napoca”, Cluj-Napoca (www.ccn.ro).

1A Baisoara – Ghetarul de la Scarisoara
2A Baisoara – Lupsa
3A Baisoara – Rezervatia Scarita Belioara – Ocolis
5A, 5B Statiunea Baisoara <-> Satul Baisoara
6A Statiunea Baisoara – Cabana Muntele Filii

Ciclism montan
Zona este excelenta pentru practicarea ciclismului montan.  Toate drumurile forestiere si traseele de drumetie se preteaza, cu cateva rare exceptii, la parcurgerea cu bicicleta de munte.

Muntele Baisorii

Muntele Baisorii

Tabere scolare / cantonamente
Palatul Copiilor din Cluj-Napoca organizeaza tabere si cantonamente pentru sportivi la cabana proprie din Baisoara.  Iarna se organizeaza tabere si concursuri de schi, iar vara se organizeaza tabere pentru participantii la diferitele cercuri oferite de Palatul Copiilor.  Pentru mai multe informatii, vizitati Palatul Copiilor Cluj

Evenimente:
In fiecare an in luna Iulie, la monumentul Crucea lui Avram Iancu din centrul statiunii, se organizeaza o serbare campeneasca si manifestari comemorative.

GALERIE FOTO

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Judetul Cluj and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s