Pestera Ursilor, Judetul Bihor, Romania


Pestera Ursilor a fost descoperita in 1975, cu ocazia unei dinamitari executate la cariera de marmura din zona. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Muntilor Apuseni, ea aflandu-se in judetul Bihor, in imediata apropiere a localitatii Chiscau, comuna Pietroasa, la o altitudine de 482 m.

Interiorul se distinge prin diversitatea formatiunilor de stalactite si stalagmite existente, ca si prin cantitatea impresionanta de urme si fosile ale ursului de caverna – Ursus spelaeus – care a disparut in urma cu 15.000 de ani. Pe langa acesta au mai fost descoperite si fosile de capra neagra, ibex, leu si hiena de pestera. La intrarea in pestera se afla un pavilion, compus dintr-o sala de asteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic si un stand cu suveniruri si obiecte artizanale specifice zonei.

Cu o lungime de peste 1.500 m, pestera se compune din galerii aflate pe doua nivele: primaDSCF2696 copy galerie, cea superioara, in lungime de 488 de metri poate fi vizitata de turisti, iar cea de-a doua, lunga de 521 m este rezervata cercetarilor stiintifice.

Galeria superioara, disponibila vizitarii, este compusa din 3 galerii si diferite sali:

  • Galeria “Ursilor” (sau Galeria Oaselor),
  • Galeria “Emil Racovita,
  • Galeria “Lumanarilor”
  • Sala Lumanarilor,
  • Sala Spaghetelor,
  • Sala Oaselor.

Printre formatiunile de stalactite si stalagmite se remarca Palatele fermecateLacul cu nuferi,Mastodontul si Casuta PiticilorDraperiile din Galeria UrsilorPortalulPagodele si ultima sala, Sfatul Batranilor, iluminata cu lumanari. Temperatura in pestera este constanta de-a lungul anului (10 °C), iar umiditatea se mentine la 97%.

DSCF2751 copyNumele pesterii se datoreaza numeroaselor fosile de “ursi de caverna” (Ursus spelaeus) descoperite aici. Pestera era un loc de adapost pentru aceste animale, acum 15.000 de ani. La batranete, ca multe alte mamifere (ex .elefantul african) ursul de pestera se retragea sa moara in acelas loc ca si stramosii sai sau predecesorii sai. Marturie stau numeroasele cimitire descopertite in pesterile din Romania (Pestera Bisericuta, Pestera cu Oase).

Pestera a ramas astfel inchisa pana pe 17 septembrie 1975, cand golul subteran a fost deschis artificial prin dinamitarea portiunii de la intrare, in timpul lucrarilor de exploatare a calcarului (marmura). In putul deschis a coborat pentru prima data, minerul Traian Curta din localitatea Chiscau. Acesta a parcurs galeria de acces pana la Sala Mare.

O prima explorare a pesterii a avut loc la 20 septembrie 1975 efectuata de catre grupul deDSCF2668 copy speologi amatori “Speodava” din orasul Dr. Petru Groza (actualul oras Stei). Pe baza studiilor complexe intreprinse de Institutul de Speologie “Emil Racovita” in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, s-au stabilit solutiile de amenajare si masurile specifice de protectie. Dupa 5 ani de amenajari la standarde mondiale, la 14 iulie 1980, pestera a fost deschisa vizitatorilor. Anual pestera este vizitata de peste 200.000 de vizitatori.

Se poate ajunge la pestera cu trenul, pe linia ferata Oradea – Vascau, pana la statia Beius sau Sudrigiu, iar de acolo cu mijloacele de transport in comun; cu masina accesul este posibil pe DN 76 Oradea – Deva + DJ 763 Chiscau (14 km).

Linia ferata Oradea – Vascau nu este functionala de mai multi ani. Accesul se face numai auto. Se poate ajunge la Sudrigiu pe DN 76 Oradea – Deva. De la Oradea sunt autobuze pana la Pietroasa. Se coboara la intersectia de dupa comuna Buntesti si se urmeaza drumul din dreapta. Din Beius sunt autobuze pana in Chiscau.

GALERIE FOTO

Advertisements

3 thoughts on “Pestera Ursilor, Judetul Bihor, Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s