Pestera Valea Cetatii, judetul Brasov, Romania

Intrarea in pestera

Intrarea in pestera

Pestera Valea Cetatii este o pestera situata la aproximativ 3 km de orasul Râsnov, pe soseaua Valea Cetatii spre Poiana Brasov, descoperita acum circa 60 de ani (aprox. 1949, când in urma unei explozii hidraulice – datorita sedimentelor acumultate si a intrarii foarte inguste – a fost desfundata intrarea in pestera, de unde si numele de pestera Fundata).

In lungime totala de circa 958 m, pe galeria principala (intre cele doua intrari – asa cum atesta Clubul de Speologie “Emil Racovita” din Bucuresti), aceasta nu este o pestera deschisa publicului, deoarece intrarea, situata la 825 m altitudine, se face anevoios (doar pe burta). Dar cu un echipament adecvat, Pestera Valea Cetatii se poate admira in toata

Vechea intrare

Vechea intrare

splendoarea ei. Desi, cu ceva timp in urma ea a fost vandalizata, inca mai pot fi observate in “Sala Mare” stalactite si stalacmite de diferite marimi, printre care una de 2 m inaltime, care vegheaza intrarea in “Sala Mare”, asemeni Stejarului din Borzesti, salutându-i necontenit pe putinii vizitatori. Din “Sala Mare”, cu o inaltime de peste 20 m si aproximativ 2500 mp, pleaca in diferite directii galerii secundare de diferite marimi. Peretii pesterii sunt in general acoperiti cu scurgeri de calcit. Pestera Valea Cetatii (Fundata) are o extensie de 200,6 m si indicele de ramificare de 4,77. Infiltratiile de apa din pestera sunt numeroase si dispuse pe intreaga retea de galerii. Cantitatea de apa ajunsa aici variaza in functie de sezon, dar o anumita cantitate de apa se datoreaza si fenomenului de condensare la contactul aerului cu peretii pesterii. Pestera de pe Valea Cetatii a avut intr-o prima faza galeriile umplute cu apa, coroziunea largind astfel spatiile, iar dupa trecerea la nivel de curgere liber, eroziunea a modelat si pe verticala.

Sculptura in pestera

Sculptura in pestera

Pestera Valea Cetatii a fost declarata Zona naturala protejata de interes national si monument al naturii, conform Legii nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, publicat in Monitorul Oficial al României nr. 152 din 12 aprilie 2000.

De la inceputul anului 2011, Pestera Valea Cetatii (Fundata) poate fi vizitata de toata lumea, nu doar de cei pasionati, accesul in pestera fiind inainte dificil, aceasta fiind nou introdusa in circuitul turistic românesc. Astfel s-au creat de curand locuri de acces pentru vizitatori, dar si trotuare, balustrade, pasarele, bare de protectie, scari si un sistem de iluminat in interiorul pesterii.

GALERIE FOTO

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Judetul Brasov and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Pestera Valea Cetatii, judetul Brasov, Romania

  1. mediclass says:

    Reblogged this on dana1967.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s