Rezervatia naturala Pietrele Doamnei, jud. Suceava, Romania


DSC_4480 copyRezervatia Pietrele Doamnei este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervatie naturala de tip mixt), situata in judetul Suceava, pe teritoriul administrativ al orasului Campulung Moldovenesc.

Aria naturala cu o suprafata de 253 de hectare se afla in versantul nordic al Muntilor Rarau, la o altitudine medie de 1.400 m, in partea nordica a orasului Campulung Moldovenesc, in imediata apropire a rezervatiei naturale Codrul secular Slatioara.

Rezervatia naturala a fost declarata arie protejata prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate) si reprezinta o zona montana (stancarii, grohotisuri, vaii, doline, padurii de conifere, paduri in amestec, pajisti, stepe, pasuni alpine) de un deosebit interes geologic, peisagistic, floristic si faunistic ce adaposteste un numar de specii de plante (floarea-reginei, papucul doamnei, argintica, jneapan) si animale (cocos de munte, minunita, ciocanitoare de munte) dintre care unele foarte rare.

Pe teritoriul arie naturale protejate se afla o formatiune de stanci calcaroase cunoscuta sub numele de Pietrele Doamnei, denumire de la care provine numele rezervatiei.

Cai de accesDSC_4507 copy

Din orasul Campulung Moldovenesc incepe drumuul care urmareste Valea Izvorului Alb ce urca pe creasta Raraului unde se afla Cabana Rarau la altitudinea de 1.538 metri (14 kilometri pentru autovehicule, trei-patru ore cu scurtaturi pe poteca de picior, marcaj punct rosu).

De la cabana la Pietrele Doamnei, pe poteca aproximativ un kilometru. Din drumul pe Valea Izvorului Alb se desface pe paraul Limpedea, marcajul crucea galbena, care duce in Varful Rarau si la Cabana Rarau.

Din Campulung Moldovenesc pe valea Caselor, prin rezervatia Moara Dracului in Varful Rarau si la cabana, marcaj cruce rosie).

Din Valea Bistritei in satul Chiril, la Cabana Rarau, drum auto ingust, cu piciorul trei ore, marcaj punct albastru.

Din Vatra Dornei la Cabana Giumalau si de aici pe creasta la cabana, marcaj banda rosie, care se continua peste muntele Todirescu. Din Pojorata pe Colbu, marcaj cruce galbena urmat debanda rosie, 17 kilometri.

GALERIE FOTO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s