Manastirea Moisei, jud. Maramures, Romania


DSC_6219 copyManastirea Moisei, cu hramul Adormirea Maicii Domnului (15 august), o veche manastire greco-catolica, este asezata pe un platou insorit, deasupra satului Moisei, inconjurata de culmile dealurilor, la poalele muntelui Pietrosu Rodnei (2303 m), intre orasele Borsa la 10 km si Viseu de Sus la 7 km, pe soseaua nationala ce leaga Sighetu Marmatiei de Bucovina prin pasul Prislop, iar prin pasul Setref de Bistrita-Nasaud si Ardeal.

Localitatea Moisei a facut parte din domeniul lui Bogdan, voievod al Maramuresului, domn intemeietor al Moldovei independente si al dinastiei Musatinilor. In padurile Moiseiului s-au nevoit calugari inca de prin secolul al XV-lea. In secolul al XVI-lea a luat fiinta o modesta sihastrie din care a evoluat Manastirea Moisei, asa cum s-au petrecut lucrurile cu multe manastiri de pe pamantul romanesc. In 1599, calugarii de aici au ridicat biserica veche, care se pastreaza si astazi. Dintre calugarii de atunci se pastreaza numai numele unuia, monahul Iosif, scris pe o barna de pe peretii bisericii vechi. Pentru a feri manastirea de influente straine sau de acapararea de catre alte culte, calugarii au pus-o sub ocrotirea puternicei manastiri a Sfantului Stefan cel Mare de la Putna, ca metoc al acesteia timp de aproape 100 de ani.DSC_6222 copy

Manastirea a fost inzestrata de boierii din Moisei cu intinse terenuri, mai ales cu paduri. Calugarii de aici, prin vrednicia lor, s-au facut cunoscuti peste hotarele Maramuresului, astfel incat la 15 august 1672, de hramul manastirii, la invitatia lor, a venit de a sfintit biserica manastirii, insusi Sfantul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, care detinea atunci si demnitatea de Episcop al Maramuresului. Tarnosirea s-a desfasurat cu o deosebita solemnitate, Ierarhul fiind insotit de un marit sobor de preoti si calugari, intre care reprezentanti ai Manastirii Putna si in prezenta unei imense multimi de credinciosi din tot Maramuresul si nu numai.

La aceasta manastire, in 1690, a tinut sobor Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul, pe atunci Episcop al Maramuresului. Manastirea Moisei a fost resedinta episcopala in ultima perioada a pastoririi Episcopului Serafim de Petrova si la inceputul pastoririi Episcopului Dosoftei al II-lea Teodorovici, care a mutat-o apoi la Manastirea Uglea.

DSC_6225 copyLa Manastirea Moisei a functionat o scoala, unde tinerii invatau carte. Aici a fost si o scoala de pictura, unde unii calugari talentati pictau icoane iar altii au devenit pictori de biserici. La aceasta manastire se initiau viitorii preoti si cantareti bisericesti.

Biserica veche construita in 1599 si sfintita in 1672 de catre Sfantul Ierah Sava Brancovici, a fost restaurata in anul 2011, in prezent lucrandu-se la proiectul de restaurare a picturii din interiorul acesteia.

Biserica mare a fost zidita in 1911 de catre Episcopia greco-catolica de Cluj-Gherla. A fost repictata in 1982 si resfintita in 1986 de catre Inalt Preasfintitul Teofil Herineanu.

Poarta de intrare si zidul de piatra, ce imprejmuieste incinta, au fost construite in 2008-2011.

Altarul de vara, construit in stil maramuresean deserveste pentru slujirea in sobor la Hramuri, cand curtea manastirii devine neincapatoare pentru zecile de mii de credinciosi.

GALERIE FOTO

Advertisements

2 thoughts on “Manastirea Moisei, jud. Maramures, Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s