Valea Ariesului


Valea Ariesului
Valea Ariesului

Raul Aries se intinde pe o lungime de aproximativ 164 de km. Izvoreste din Muntii Bihorului si se varsa in Mures, dupa ce strabate una dintre cele mai importante zone aurifere din Romania, zona ce cuprinde renumitele localitati Arieseni, Baia de Aries, Bucium, Campeni.  Ariesul este raul cu una dintre cele mai vechi atestari documentare (Auratus – latina).  O gravura din secolul XIX infatiseaza niste cautatori de aur pe Valea Ariesului. Cel mai probabil numele se trage de la filoanele de aur gasite aici din cele mai vechi timpuri.

Ariesul se formeaza in zona lacului Mihoesti, la confluenta a doua brate, Ariesul Mare si Ariesul Mic.

Ariesul Mare izvoreste din Muntii Bihorului aproape de izvorul Crisului Pietros. Pana la

Lacul Mihoesti
Lacul Mihoesti

Mihoesti, Ariesul Mare strabate o importanta zona turistica ce include localitatile: Scarisoara, Albac, Arieseni, Vadul Motilor, etc. De la izvoare si pana la lacul Mihoesti, Ariesul Mare este marginit pe partea lui stanga de Muntele Mare, iar pe partea dreapta de Muntii Bihorului.

Ariesul Mic izvoreste tot din Muntii Bihorului, dar din vecinatatea Varfului Gaina.  Spre

Valea Ariesului
Valea Ariesului

deosebire de fratele mai mare, Ariesul mic curge pana la Lacul Mihoesti doar prin Muntii Bihorului, urmand ca, de la lacul mai sus mentionat, cei doi afluenti sa se uneasca intr-un singur curs de apa formand raul Aries. Ariesul propriu-zis este marginit pe partea  lui stanga de Muntele Mare si pe partea dreapta de Muntii Trascaului.

Valea Ariesului Mare

The seal of ice (Pestera Scarisoara)
The seal of ice (Pestera Scarisoara)

Ariesul isi face loc pe drumul national 75 undeva intre localitatile Garda si Scarisoara. Scarisoara este prima localitate importanta de pe Valea Ariesului Mare, localitate celebra pentru monumentul natural unic in lume, Ghetarul de la Scarisoara, monument tratat intr-un articol anterior. De la Scarisoara, Ariesul ne poarta privirile prin Cheile Albacului si, imediat prin Localitatea Albac, celebra pentru turismul rural practicat aici, pentru partiile de ski si pesteri, pentru evenimentele traditionale precum Targul de Fete de pe Muntele Gaina de Sf Ilie, Balul Vanatorilor, Targul National de Turism Rural imediat dupa Pasti si Tocasii (traditie in saptamana mare a Pastelui). Dintre obiectivele turistice majore amintim Pestera Cetatile Ponorului, Pestera Casa de Piatra la 30km , Pestera Ghetarul de la Vartop sau cea de la Focul Viu( este o pestera care adaposteste cel de-al treilea bloc de gheata fosila ca marime din tara dupa Scarisoara si Bortig, fiind o pestera micuta formata

Focul Viu
Focul Viu

din doua sali) , Pestera lui Ionel,

Mai departe, mergem catre Vadul Motilor si ne apropiem de intrarea Ariesului Mare in Lacul de la Mihoesti, de unde, impreuna cu Ariesul Mic se va scurge catre Mures raul cunoscut sub denumirea de Aries. De la Vadul Motilor, daca intram in inima Muntelui Mare cu 5 km pana in satul Lazesti, avem posibilitatea de a savura traditionala ospitalitate a motilor printr-un popas la Pensiunea Lazea.

De la Vadul Motilor, mai mergem putin catre Campeni si, imediat, pe partea stanga ni se va desfasura privirilor lacul Mihoesti. Incepand de la Sorlita si pana la barajul Mihoesti mergem numai pe marginea lacului format din Ariesul Mare si Ariesul Mic. Chiar la baraj se poate trece pe partea cealalta pentru o mica escapada la monumentul “Craiului muntilor si Motilor”, Avram Iancu. De aici avem o priveliste deosebita asupra Muntelui Mare, a muntilor Trascau si a muntilor Bihorului.

Valea Ariesului

               

Intrarea in Huda lui Papara
Intrarea in Huda lui Papara

Imediat dupa Mihoesti intram in paradisul oferit de relieful carstic al Muntilor Trascau. Pana la Campeni avem parte de un peisaj comun, daca putem spune asa, urmand ca apoi splendoarea muntilor Trascau sa ne atraga privirile prin cheile taiate de Aries in calcarul masivului “zapezii”. Nu mai putin de 34 de zone din Masivul Trascau sunt declarate rezervatii naturale. Printre acestea amintim, Vanatarele Ponorului, Pestera Huda lui Papara, Cheile Valisoarei, Iezerul Ighiel, Padurea Vidolm, Pestera de la Grosi, etc.  Mergem pe cursul Ariesului pierdut in peisajul cheilor si al sinusoidei soselei, trecem prin Baia de Aries si, dupa cateva zeci de kilometri poposim in localitatea Salciua, important punct de interes turistic, confluenta a nenumaratelor drumuri si trasee turistice catre obiectivele mentionate mai sus.

Ajunsi in centrul comunei Salciua, langa primarie, iesim din drumul national 75

Drumul Comunal 140
Drumul Comunal 140

catre dreapta, apucand DC140 catre satul Sub piatra. Dupa cativa kilometri mersi ajungem la o ramificatie de drumuri. Tinem catre partea stanga urmand ca si la inceput DC140. La capatul acestui drum, in catunul Sub Piatra, incep traseele turistice catre Huda lui papara, Vanatarele Ponorului, portalul si pestera Poarta Zmeilor, Cascadele Sipote, Manastirea Sub piatra, Rezervatia botanica Scarita Belioara, etc.

GALERIE FOTO

Advertisements

5 thoughts on “Valea Ariesului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s