Parcul Natural Muntii Maramuresului

Muntii Maramuresului

Muntii Maramuresului

Parcul Natural Muntii Maramuresului este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei parc natural de tip peisaj terestru, situat in nord-estul judetului Maramures, pe teritoriul administrativ al oraselor Borsa si Viseu de Sus si al comunelor Poienile de sub Munte, Repedea, Petrova, Bistra, Moisei si Viseu de Jos.

Parcul natural se afla in extremitatea central-nordica a României (in imediata apropiere a granitei cu Ucraina) si cea nord-estica a judetului Maramures, in Muntii Maramuresului, grupa muntoasa a Carpatilor Maramuresului si Bucovinei, ce apartin lantului muntos al Carpatilor Orientali.

Muntii Maramuresului (cel mai inalt masiv montan aflat la granita nordica a tarii, ce atinge altitudinea maxima de 1.957 m. in Vârful Farcau) se afla in partea nordica a Orientalilor, invecinându-se la est cu Obcinele Bucovinei, la sud cu Muntii Rodnei si Depresiunea Maramuresului, iar la nord cu Masivul Rakhiv, din tara vecina, Ucraina.

Parcul natural cu o suprafata de 148.850 hectare a fost declarat arie protejata prin Hotarârea de Guvern nr. 2151 din 30 noiembrie 2004 si se suprapune sitului Natura 2000 – Muntii Maramuresului.

Aria naturala protejata reprezinta un areal montan (paduri, pajisti, goluri alpine, stâncarii

Varful Farcau

Varful Farcau

si vaii) bogat in flora constituita din gorunete si fagete, molidisuri, jnepenisuri si ierburi; si o fauna bine reprezentata de mai multe specii de mamifere, pasari, reptile, amfibieni, pesti si insecte.

In parc sunt incluse rezervatiile naturale: Cornu Nedeii – Ciungii Balasinii, Poiana cu narcise Tomnatec – Sehleanu, Stâncariile Sâlhoi – Zâmbroslavele si Vârful Farcau – Lacul Vinderelu – Vârful Mihailecu.

Parcul Natural Muntii Maramuresului reprezinta o zona montana cu o mare variatie reliefala, astfel: relief vulcanic atribuit perioadei mezozoice (in vârfurile Farcau, Mihailecu), relief glaciar (in Pietrosul Maramuresului, Farcau, Mihailecu), relief periglaciar din perioada geologica a pleistocenului, relief dezvoltat pe calcare (in bazinul superior al vaii Repedea si in abrupturile vârfurilor Farcau si Mihaileacu), precum si forme de relief dezvoltate pe sisturi cristaline (in bazinele vailor Vaserului si Ruscovei).

Parcul prezinta o culme geomorfologica principala fragmentata de mai multe vârfuri (Farcau, Stogu, Mihailecu, Pop-Ivan), la care se adauga diverse forme de relief constituite din versanti calcarosi, abrupturi stâncoase, versanti cu o singura panta (monoclinali), culmi domoale, doline, vai, mlastini (Taul Baitei), cheiuri, defileuri, circuri glaciare, pesteri si avene.

Valea Vaserului

Valea Vaserului

Din punct de vedere geologic parcul este constituit in cea mai mare parte din sisturi cristaline (micasisturi, gnaise, siricite, pegmatite, amfibolite in bazinele vailor Ruscova, Bistra, Vaser si Frumusaua) si flisuri (conglomerate, gresii si marne) negre (atribuite jurasicului superior) in culmile Vârfului Farcau si in bazinele superioare ale vailor Vaserului si Ruscovei.

Apele de suprafata ale parcului natural apartin bazinelor hidrografice ale mai multor râuri, astfel:

Valea Vaserului

Râul Viseu (afluent de stânga al Tisei) cel care margineste la sud parcul natural, cel care aduna apele celor mai multe pâraie de dreapta care strabat aria naturala (Vaser, Ruscova, Frumuseaua, Viseut, Valea Vinului, Valea Morii, Bistra);

Râul Vaser cu afluentii: Coman, Valea Babei, Puru, Lostun, Faina, Botiz, Valea Pestilor, Catarama, Micislau, Novicior, Novat;

Râul Ruscova cu afluentii: Budescu, Lutoasa, Bardiu, Covasnita, Drahmirov, Rosusul,

Mocanita pe Valea Vaserului

Mocanita pe Valea Vaserului

Paulic, Pentaia, Repedea, Ialnic;

Valea Frumuseaua.

In suprafata parcului, pe seaua dintre vârfurile Farcau si Mihailecu se afla Lacul Vinderelu, lac glaciar alimentat de izvorul pârâului omonim si de apele provenite din precipitatii si topirea zapeziilor.

Muntii Maramuresului prezinta o arie naturala cu o diversitate floristica si faunistica ridicata, exprimata atât la nivel de specii cât si la nivel de ecosisteme terestre.

In arealul parcului sunt intâlnite clase de habitate de tip: paduri de molid, fag si brad; paduri dacice de fag si carpen cu coltisor; paduri sud-est carpatice de fag si brad cu vulturica; paduri de fag cu scrada, paduri dacice de fag si carpen cu rogoz; paduri mixte de fag si tei argintiu cu rogozuri din specia Carex brevicollis; paduri de paltin frasin si ulm; paduri de gorun, fag si carpen; paduri geto-dacice de gorun, paduri de molid si brad cu vulturica; paduri aluviale cu salcie alba; tufarisuri dacice cu catina mica; tufarisuri alpine boreale; tufarisuri de smârdar si afin; tufarisuri de smârdar cu jneapan, tufarisuri de ienupar; mlastini oligotrofe cu rogozuri de tipul Carex limosa; turbarii active; pajisti alpine si boreale pe substrat silicos; pajisti cu vegetatie de paius si laptiuca, pajisti cu unghia-pasarii si taposica; pajisti cu ovascior argintiu si cretisoara.

Corn

Corn

Flora parcului natural este constituita din specii vegetale distribuite etajat, in concordanta cu structura geologica, caracteristicile solului si climei, structurii geomorfologice sau altitudinii.

Paduri de conifere cu specii arboricole de: brad, molid, pin, larice, zâmbru, zada, tisa.

Paduri de foioase cu arboret de: fag, gorun, stejar,carpen, paltin de munte, tei, frasin, jugastru, mesteacan, castan salbatic, ulm, artar, cires, plop tremurator, arin de munte, arin negru, salcie alba, salcie capreasca.

Arbusti cu specii de: jneapan, ienupar, paducel, soc negru, corn, alun, mur, zmeur, maces,

Jneapan

Pin

afin.

La nivelul ierburilor sunt intâlnite mai multe raritati floristice de pajiste sau de stâncarie (relicte glaciare, endemice, vasculare) cu specii (dintre care unele protejate prin lege) de: floare de colt, papucul doamnei , vârtejul-pamântului, ligularia, firuta-de-munte, iarba-gâtului.

Dintre plantele endemice pentru Carpatii românesti, aici vegeteaza specii de: bulbuc de munte, brebenei, galbinel de munte, garofita de munte, coada soricelului, omag mov, crucea-pamântului, vulturica, cadelnita, clopotel, splina, piciorul cocosului.

Hrib

Hrib

In parc vegeteaza si doua specii (vulnerabile) de plante carnivore (insectofage): roua cerului – relict glaciar) si foaie-grasa.

In padurile de foioase (fag, carpen, stejar, gorun), in lizierele acestora si in tufarisurile de mesteacam, sunt intâlnite (incepând cu sfârsitul primaverii si pâna toamna târziu) mai multe specii de ciuperci comestibile, cu valoare alimentara ridicata.

Specii de ciuperci comestibile: hrib, hrib pucios, vinetica, roscova, palaria-sarpelui, iutari (cunoscut si sub denumirile populare de burete usturoi, burete iute sau burete laptos), galbior, creasta-cocosului, ghebe.

Fauna parcului este una diversificata si bine reprezentata de mai multe specii (unele aflate pe lista rosie a IUCN) de mamifere, pasari, pesti, reptile, amfibieni si insecte.

Mamifere cu specii de: urs brun, cerb, caprioara, lup cenusiu, mistret, vulpe, râs, nurca

Forfecuta

Forfecuta

europeana, vidra, veverita, jder, dihor, cârtita, chitcan de munte, chitcan de padure, soarece de câmp, liliacul comun, liliac mare cu potcoava, liliac mic cu potcoava, liliac cu urechi de soarece.

Pasari cu specii de: acvila de munte, sorecar comun, cocos de munte, cocos de mesteacan, uliu porumbar, uliu pasarar, ierunca, acvila-tipatoare-mica, corb, mierla de apa, mierla, codobatura , fluierar-de-munte, codobatura-de-munte, ciocanitoare-de-munte, scatiu, pitigoi-de-bradet, mugurar, forfecuta, sticlete, pitigoi-

Zmeur

Zmeur

motat, vânturel, sturz-de-vâsc, ausel;

Reptile si amfibieni: sopârla de munte, sarpele lui Esculap, napârca, salamandra, triton carpatic, broasca-cu-burta-galbena, broasca-râioasa-verde, broasca-rosie-de-padure, broasca-rosie-de-munte;

Pesti: lostrita, lipan, mreana vânata, porcusorul de vad, glavoc, zglavoaca pestrita, pastrav de apa dulce, boistean, clean dungat, scobar;

Insecte: fluturi din speciile Lycaena dispar si Colia myrmidone, croitorul alpin, gândac din specia Carabus hampei.

GALERIE FOTO

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Judetul Maramures and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Parcul Natural Muntii Maramuresului

  1. Reblogged this on dana1967 and commented:
    SUPERB !!!! TOTUL !!!!
    Extrem de bine documentate articole ! FELICITARI !

  2. Pingback: Parcul Natural Muntii Maramuresului | dana1967

  3. Pingback: Din dragoste și dor de Maramureș | Turist prin Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s