Cetatea Fagarasului, judetul Brasov


Cetatea Fagarasului in 1883
Cetatea Fagarasului in 1883

Cetatea Fagarasului este situata in chiar centrul municipiului Fagaras, in judetul Brasov. Constructia cetatii a inceput in 1310, pe locul unei mai vechi fortificatii de pamant si lemn din secolul al XII-lea. Scopul construirii cetatii era clar strategic, mai precis pentru apararea sud-estului Transilvaniei de incursiunile tatarilor si otomanilor.

In 1526, devenit voievod al Transilvaniei, Stefan Mailat, fiu al unui boier din regiune, a intrat in posesia Fagarasului si a domeniilor din jur si a pornit lucrarile de transformare a cetatii intr-o adevarata cetate intarita. Zidurile de aparare au fost dublate in grosime pornind din interior. Noi spatii au fost amenajate in incaperi si sali boltite. In 1541, otomanii condusi de Mustafa Pasa au atacat fortareata. Mailat a cazut in cursa si a fost tinut prizonier in inchisoarea din Cetatea celor Sapte Turnuri (Edikule), la Constantinopol, unde a murit 10 ani mai tarziu.

In 1599, Mihai Viteazul, a ocupat cetatea, a daruit-o sotiei sale, Doamna Stanca, impreuna

Bastionul Donjon
Donjon

cu domeniul, si, devenind principe al Transilvaniei, si-a adapostit aici familia si tezaurul domnesc, cativa ani mai tarziu.

In 1617, au fost inaltate ultimele doua nivele ale turnului de sud-vest (donjon), cunoscut si sub denumirea de Turnul Rosu, care are cinci nivele.

In cursul secolului al XVII-lea, cu scurte intreruperi, Fagarasul a fost o adevarata capitala a principatului Transilvania, cetatea devenind resedinta a principilor Transilvaniei. Dieta transilvaneana s-a reunit aici in 11 randuri.

In 1630 santul de aparare care inconjoara cetatea a fost largit si legat printr-un canal secret de raul Olt. Un pod rabatabil a fost instalat la intrare. Mai tarziu, pivnitele au fost reamenajate in temnite unde erau inchisi serbii care se revoltau.

Cetate_interbelicDupa trecerea Transilvaniei in stapanirea habsburgica, in 1696, Cetatea Fagarasului a fost preluata de austrieci si a devenit cazarma, incepand din 1699, si inchisoare militara.

In 1721, Fagarasul a devenit sediu al Episcopiei Romane Unite cu Roma (greco-catolica), resedinta episcopului fiind la etajul intai al aripii de sud a castelului. Insa episcopul Ioan Giurgiu Patachi a preferat sa locuiasca la Castelul Brukenthal de la Sambata de Jos, iar Inocentiu Micu-Klein si-a mutat resedinta episcopala, printr-un schimb de proprietati, de la Fagaras la Blaj, in 1737.Cetatea-Fagaras

Nicolae Iorga a vizitat cetatea in anul 1903 si a gasit-o aproape de ruina.

Intre 1948 si 1960, cetatea a servit de inchisoare pentru oponentii sistemului comunist din Tara Fagarasului, detinuti politici, Fagarasul devenind una din inchisorile din sistemul Gulagului romanesc.

In anii care au urmat (1965-1977) au fost facute lucrari de reparatii, restaurare si conservare.

GALERIE FOTO

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s