Pregatiri de Paste la Pensiunea Poiana Caprioarelor

Panorama in curtea pensiunii

Panorama in curtea pensiunii

Am ajuns la Moisei pregatiti sa asistam la prepararea bucatelor pentru masa de Paste. Curiosi ca niste copii, am pregatit aparatura pentru filmare si pentru fotografiere. Gazdele noastre, doamna Hojda, patron al Pensiunii Poiana Caprioarelor si doua bucatarese din comuna, ca de obicei, au fost fericite sa ne impartaseasca din taina pregatirii bucatelor traditionale, cu preparate specifice zonei Moisei, judetul Maramures.

Va invit sa fiti martori alaturi de noi, la pregatirea bucatelor pentru masa de Paste, singurul neajuns fiind lipsa mirosurilor apetisante ale bucatelor.

Vopsitul oualor

Culese din timpul saptamanii, au fost alese ouale mari si frumoase, cu coaja groasa. Au fost degresate prin spalarea cu apa calda la care s-a adaugat putin otet, astfel incat vopseaua sa prinda mai bine pe oua si sa nu iasa pete.  Ouale au fost fierte la foc domol, asezate culcat in oala. Dupa fiebere, ouale au fost introduse intr-o baie de vopsea. Doamna Hojda foloseste vopsea preparata din plante.

DSCF8238 copyCozonaci la cuptorul cu lemne

Dis de dimineata a fost pregatit aluatul pentru cozonaci. La ora pranzului, aluatul dadea pe afara, asa de bine crescut era. Mainile harnice ale bucataresei se miscau ca dupa un protocol bine cunoscut iar aluatul ascultator lua forma dorita de bucatareasa si de convingatorul facalet. Umplutura cu nuca si stafide se asterne pe aluatul rulat ca o foaie subtire si ovala. Impletiturile din aluat umplut imi amintesc de cozile mandre ale fetelor de prin zona. Tavile unse asteapta cuminti aluatul cu umplutura si apoi, fierbinteala ce va urma in cuptorul cu lemne gata pregatit in curte.

Pasca

Din acelasi aluat pregatit pentru cozonaci se prepara si pasca. Doamna Hojda ne DSCF8225 copypovesteste ca, aici la Moisei se prepara pasca avand umplutura dulce, cu branza dulce si stafide si pasca avand umplutura cu branza iute, de oaie, cu stafide si un condiment secret ce da compozitiei un gust misterios.

Chigala

Avand un nume ciudat, imprumutat, se pare, de la locuitorii de etnie germana, chigala este specifica zonei Moisei-ului si se pregateste doar pentru masa de Paste. Facuti cu o seara inainte si lasati la uscat, taiteii se fierb si amesteca cu nuca, oua, zahar, mac, cacao, stafide si scortisoara. Amestecul va fi cuprins de “febra” cuptorului pe lemne care, este clar, astazi va lucra fara intrerupere.

Sarmalutele

DSCF8283Umplutura imbracata in foi de varza murata, taiate in bucati egale, devine in mainile bucataresei mandrele sarmalute. Se astern frumos in oala si, pentru gust se pun bucati de costita afumata printre sarmalutele gata pregatite pentru fiert. Sunt lasate la fiert 2-3 ore si mirosul ne zapaceste simturile inainte de a fi gata. Din cand in cand, bucatareasa verifica sa nu scada apa prea mult si mai pune pe foc cate un lemn, doua.

Drobul de miel

Maruntaiele mielului si ficateii au fost pregatite si fierte. Taiate marunt, amestecate cu ouale fierte si cu verdeata taiata marunt (ceapa verde, patrunjel si marar), totul este pregatit pentru a deveni un amestec omogen. Amestecul este condimentat cu sare si piper, asternut in tavi unse cu ulei si acoperit cu prapurul. In scurt timp, la … deja faimosul cuptor cu lemne, drobul de miel va fi gata pentru servit.

Friptura de miel

La masa de Paste vor fi multi invitati, asa ca doamna Hojda a folosit mai multe pulpe deDSCF8250 copy miel. Le-a impanat cu usturoi, le-a mangaiat cu ceva sare, piper si cimbru si le-a asezat pe un pat de legume. Ceapa verde, usturoiul verde, telina, patrunjel , cativa morcovi, foi de dafin au devenit colegi de tava cu pulpele de miel si au mers cuminti la …. cuptorul cu lemne.

Miel umplut

Facut dupa o reteta proprie, mielul umplut este o delicatesa ce se prepara la Pensiunea Poiana Caprioarelor. Pulpa de miel se “umple” efectiv cu umplutura pentru drob. Folosind o reteta secreta pentru condimente si umplutura, avem credinta si ne confirma mirosul, ca mielul umplut este inca unul din motivele pentru care Pensiunea Poiana Caprioarelor face cinste pastrarii traditiei culinare specifice Moisei-ului.

Pui umplut cu mere

DSCF8329 copyPuiul bine spalat si curatat de grasimile in exces  este frecat cu maghiran, marar uscat, un pic de cimbru, busuioc uscat, sare si usturoi pisat, putin ulei si ceva mai mult vin. Cubuletele  de mere vor ocupa interiorul puiului si … la cuptorul cu lemne cu el!

In timp ce pregatirile pentru masa de Paste erau in toi in bucataria doamnei Hojda, turistii cazati la Pensiunea Poiana Caprioarelor au avut astazi ragaz sa viziteze si sa se roage la Manastirea Moisei, despre care v-am vorbit vara trecuta, altii sa vada Cascada Cailor, impresii si imagini gasiti tot aici, la Turist prin Romania sau Muzeul Martirilor pe care vi l-am prezentat saptamana trecuta.

Asa ne-am pregatit pentru Sarbatorile Sfinte, unii pregatind masa pascala, altii, avizi de cunoasterea in amanunt a traditiilor locului, filmand si pregatind materialele pentru acest articol si nu numai, altii “imbatandu-se” de frumusetea imprejurimilor Moisei-ului si incarcandu-se de energie, altii rugandu-se pentru sufletele noastre ale tuturor, pentru ca este vremea cand, in liniste si pace, cu totii ne gandim piosi la incarcatura Sarbatorilor Pascale.

Alaturi de Familia Hojda, am rememorat obiceiurile si traditiile locului traind emotii demult apuse, bunicii si strabunicii familiei, parca veghind asupra traditiei si pastrarii cu sfintenie a acesteia. Cu lumina si speranta in suflet  ne pregatim pentru slujba de Inviere si va vom impartasi si din aceasta noua experienta.

GALERIE FOTO

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Judetul Maramures and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Pregatiri de Paste la Pensiunea Poiana Caprioarelor

  1. Adrian B says:

    Hristos a Inviat! Foarte frumoase poze cu continutul lor ce iti lasa gura apa. Iti doresc un Paste Fericit alaturi de vei dragi.

    • Adevarat a inviat! Multumesc de urari, la fel iti doresc si eu tie. Multumesc pentru aprecieri. Urmeaza si alte articole care, sper sa ti se para la fel de frumoase si pline de informatie.

      • Adrian B says:

        Abia astept sa le citesc. Mi-a placut mult si cel cu monumentul de la Moisei. Toate cele bune iti doresc si eu.

  2. Urmeaza si alte articole de la Moisei. Evident ca va fi tratata si slujba de inviere si masa de Paste. Traditia si cultura sunt un bun de pret ce merita pastrat si promovat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s