Invierea si Masa Pascala la Pensiunea Poiana Caprioarelor, Moisei, Maramures

Doamna Hojda, patroana pensiunii

Doamna Hojda, patroana pensiunii

In primul articol dedicat Sarbatorilor Pascale am fost alaturi de doamna Hojda, patroana Pensiunii Poiana Caprioarelor, de aici, din Moisei, judetul Maramures, urmarind pas cu pas pregatirea bucatelor pentru masa de Paste.

Am lasat puiul umplut la foc bland in cuptorul cu lemne, sa fie convins ca este bine rumenit pentru Masa de Paste si am inceput sa ne pregatim pentru Slujba de Inviere. Gazdele au pregatit costumele morosene pentru a fi mandru purtate la Biserica Inaltarea Domnului.

Obiceiul locului spune ca barbatului, capul familiei, sa ii fie pregatita traista cu merinde pentru a fi sfintite la sfarsitul slujbei de Inviere. In traista familiei Hojda si-au facut loc: mielul, puiul, cozonacii, pasca, drobul, vinul si, bineinteles, ouale vopsite.

Cerul senin, plin de stele veghea misterios asupra localnicilor care, gatiti in straie de

Pregatirea traistei pentru sfintit

Pregatirea traistei pentru sfintit

sarbatoare, se indreptau piosi catre Biserica Innaltara Domnului. Preotul a inceput Slujba de Inviere la 12 noaptea. Corul Bisericii a facut ca slujba sa fie incarcata de emotie si piosenie.

La ora 1 am lasat pentru putin timp slujba de la Inviere de la biserica si ne-am indreptat catre Manastirea Moisei. Impozanta, Manastirea Moisei era deja inconjurata de enoriasii care primisera Lumina. Acolo, la Manastirea Moisei si-au dat intalnire cu generozitate istoria, arta si traditia, toate supuse ale credintei in Dumnezeu. Se pare ca Dumnezeu, in marinimia sa, si-a plantat toata frumusetea aici, sus, la Manastirea Moisei.

La manastirea Moisei de Inviere

La manastirea Moisei de Inviere

Reintorsi la Biserica … am urmarit piosi sfintirea bucatelor din traistele localnicilor, care au pastrat  cu sfintenie aceasta traditie din stramosi. La sfarsitul slujbei batranii s-au indreptat agale catre case.

Bucatele gatite de doamna Hojda s-au asternut mandre la Masa de Paste, asteptand, pe rand, sa fie degustate si laudate. Palinca, purtand margele de diamante, a deschis pofta mesenilor. Obiceiul locului cere ca primele merinde care vor fi degustate, sunt cele care au fost slujite de preot.

Pe rand, bucatele servite ne-au uimit si incercat simturile: puiul umplut, friptura de miel, sarmalutele, drobul, cozonacii, pasca si, preferata noastra (poate si datorita elementului de noutate) chigala. Un vin de casa, un rose ne-a fost tovaras in acest peripluu culinar. Cu alura sa de vin bland, vinul era, de fapt, aprig si drept ca si profilul localnicilor.

Dupa masa am luat aparatura in spinare si, pentru a usura digestia si pentru a prinde

Peisaj in Rezervatia Muntii Rodnei

Peisaj in Rezervatia Muntii Rodnei

cateva imagini, am plecat intr-o mica plimbare in Rezervatia naturala Muntii Rodnei. Intrarea in rezervatie este la cativa pasi de poarta Pensiunii Poiana Caprioarelor.

Cascada in Rezervatia naturala Muntii Rodnei

Cascada in Rezervatia naturala Muntii Rodnei

Aerul si caldura blanda a soarelui de aprilie, mirosul cetinei, susurul Izvorului lui Dragos ne indrumau pasii catre peisajele oferite de Pietrosul Rodnei. Peisajele ne blocheaza gandirea si ne indruma la meditatie.

Natura de o frumusete si o simplitate neasemuite ne bucura sufletele incarcate de momentele petrecute aici, in Moisei, locul unde istoria s-a scris cu sange nevinovat, traditia ne-a emotionat, uneori, pana la lacrimi, locul unde oamenii poarta, deopotriva, trecutul si viitorul in traistele lor sfintite de amintirea stramosilor.

GALERIE FOTO

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Judetul Maramures, Traditii si obiceiuri and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s