Parcul National Rodna – Maramures/Bistrita Nasaud – Romania

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Rodna este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc national) situata in nordul Romaniei, pe teritoriile judetelor Bistrita-Nasaud si Maramures, in zona centrala a Muntilor Rodnei.

Parcul National Muntii Rodnei este desemnat international ca Rezervatie a biosferei de catre Comitetul UNESCO, in cadrul programului “Omul si Biosfera

Aria naturala se intinde in extremitatea estica a judetului Maramures (pe teritoriile administrative ale comunelor Moisei si Sacel si al orasului Borsa) si in cea nord-estica a judetului Bistrita-Nasaud (pe teritoriile comunelor Maieru, Parva, Rebrisoara, Rodna, Romuli, Sant si Telciu si pe cel al orasului Sangeorz-Bai).

Importanta acestui parc se datoreaza atat geologiei si geomorfologiei muntilor, cat si

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei

prezentei a numeroase specii de fauna si flora. A fost organizat in anul 1990 atunci cand Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului a emis Ordinul nr. 7 privind constituirea unui numar de 13 parcuri nationale printre care si Parcul National Rodna. Suprafata actuala este cea stabilita in anul 2002 de catre Ministerul Apelor si Protectiei Mediului. Din suprafata totala de 46.399 ha, 3,300 ha au fost declarate Rezervatie a Biosferei in anul 1979.

Parcul national constituie obiectul atat a sitului de importanta comunitara (SCI) cat si ariei de protectie speciala avifaunistica (SPA) – Muntii Rodnei.

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei

In Parcul National Muntii Rodnei se afla mai multe arii naturale de un deosebit interes stiintific, geologic, peisagistic, floristic, faunistic si speologic, dintre care: Pietrosu Mare (rezervatie naturala inclusa in programul mondial al UNESCO – „Omul si biosfera”), Piatra Rea, Poiana cu narcise de pe Masivul Saca, Pestera din Valea Cobaselului, Ineu – Lala, Pestera Izvorul Tausoarelor, Izvorul Batrana, Izvoarele Mihaiesei, Pestera si Izbucul Izvorul Albastru al Izei.

Aria naturala dispune de mai multe tipuri de habitate (tufarisuri alpine si boreale, tufarisuri cu specii sub-arctice de salcie, tufarisuri cu jneapan  si bujor de munte, pajisti boreale si alpine pe substrat silicios, fanete montane, pajisti calcifile alpine si subalpine, paduri dacice de fag, paduri acidofile de molid din regiunea montana, comunitati de liziera cu ierburi inalte de la nivelul campiilor, pana la cel montan si alpin, izvoare petrifiante cu formare de travertin, mlastini turboase de tranzitie si turbarii oscilante, grohotisuri silicioase din etajul montan pana in cel alpi, grohotisuri calcaroase si de sisturi calcaroase din etajul montan pana in cel alpi, vegetatie herbacee de pe malurile

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei

raurilor montane, vegetatie lemnoasa de-a lungul raurilor montane, turbarii active, pesteri in care accesul publicului este interzis, mlastini alcaline, versanti stancosi cu vegetatie chasmofitica pe roci silicioase, vegetatie lemnoasa de-a lungul raurilor montane si versanti stancosi cu vegetatie chasmofitica pe roci calcaroase ce adapostesc o gama diversa de flora si fauna specifica lantului carpatic al Orientalilor.

Flora parcului national este constituita din specii vegetale distribuite etajat, in concordanta cu structura geologica, caracteristicile solului si climei, structurii geomorfologice sau altitudinii.

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei

Arbori si arbusti

Conifere cu specii arboricole de: brad, molid, pin, larice, zambru, zada, tisa.

Specii de foioase cu arboret de: gorun, stejar, fag, carpen, paltin de munte, tei, frasin, castan salbatic, ulm, artar, jugastru, mesteacan, cires, plop tremurator, arin de munte, arin negru, salcie alba, salcie capreasca.

Ierburi si flori

La nivelul ierburilor este intalnita o gama diversa de plante (unele foarte rare si protejate

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei

prin lege, altele endemice pentru aceasta zona) cu specii de: bujor de munte, floarea de colt, angelica, narcisa, bulbuc de munte, crucea voinicului, ghintura galbena, laleaua pestrita, brioala, talpa ursului, albastrita, arnica, floare-de-perina, mirodea, clopotei, garofita de munte, opaitul Muntilor Rodnei, iarba rosioara, roua cerului, vuietoare, verzisoara de munte, samanta-soarelui, foaie-grasa, trifoi de balta, ranunculus, omag vanat, tata-vacii, degetarut, ochiul gainii, laptele-stancii, splina, paroinic. In arealul parcului a fost redescoperita dupa mai bine de 100 de ani o planta rara cunoscuta sub denumirea de paiusul lui Porcius (Saussurea porcii – endemism pentru Muntii Rodnei), element floristic colectat aici ultima data in anul 1902 de botanistul Florian Porcius, membru titular al Academiei Romane.

Porc mistret

Porc mistret

Fauna parcului este una diversificata si bine reprezentata de mai multe specii (unele protejate prin lege si aflate pe lista rosie a IUCN) de mamifere, pasari, pesti, reptile si amfibieni.

Mamifere

Animale ocrotite: capra neagra, marmota, ursul carpatin, vidra de rau, rasul, pisica salbatica , jder de copac, jder de piatra, nevastuica, vulpe roscata, caprioara, cerb, mistret, veverita, soarecele de Tatra, soarecele saritor de padure, soarecele de pamant, soarecele de camp, cartita, liliacul cu urechi de soarece, liliacul comun.

Pasari

Parcul National Muntii Rodnei

Parcul National Muntii Rodnei

In arealul parcului se afla mai multe specii avifaunistice (de migratie si pasaj) enumerate in anexa I-a a Directivei Consiliului European 147/CE din 30 noiembrie 2009 (privind conservarea pasarilor salbatice); printre care: acvila de stanca, potarniche de tundra, ierunca, caprimulg, ploier de munte, barza neagra, ciocanitoare cu spate alb, ciocanitoarea neagra, ciocanitoare de munte, muscar, muscar-gulerat, ciuvica, sfrancioc rosiatic, viespar, cocosul de munte si huhurezul mare, care vietuiesc alaturi de acvila mica, ciuful pitic, bufnita, cucuveaua, barza alba, starcul cenusiu, corbul, cocosul de mesteacan.

Reptile si amfibieni

Soparla de camp, guster, naparca, sarpele de alun, sarpele lui Esculap, soparla de ziduri, sarpele orb, naparca, vipera, ivoras-cu-burta-galbena, tritonul cu creasta, tritonul de munte, tritonul comun transilvanean, broasca-rosie-de-padure, broasca-rosie-de-munte, brotacul verde de copac sau salamandra de foc .

GALERIE FOTO

Advertisements
Gallery | This entry was posted in judetul Bistrita Nasaud, Judetul Maramures and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s