Cu cortul in Defileul Lapusului

SAM_0585 copyCu cortul … evadare, natura, salbaticie pentru altii, reticenta mare pentru unii. Este adevarat, sunt si probleme de confort atunci cand mergi cu cortul, dar depinde foarte mult de ceea ce iti doresti. Daca iti doresti confort si servicii mai bine mergi la un hotel sau la o pensiune, daca vrei salbaticie, natura, frumuseti peisagistice ce se schimba de la ceas la ceas, daca vrei sa fii frate cu natura, mergi cu cortul. Pana la urma, o lopata Linemann rezolva problema toaletei, codrul rezolva problema focului si raul langa care iti pui cortul rezolva problema mancarii si igienei personale. Este la fel de adevarat ca toate aceste lucruri necesita un efort suplimentar, dar nimic nu se compara cu un peste prajit la foc de lemne, un cer instelat ce lumineaza in noapte precum un million de licurici, aerul curat, susurul raului sau fosnetul copacilor ce-si freaca frunzele in adierea vantului.SAM_0494 copy

Noi, Turist prin Romania, preferam zona Lapusului, judetul Maramures, pentru campare. Daca “strici” o vorba si ceri voie (sa pui cortul) la proprietarul pamantului pe care vrei sa stai, ai mari sanse sa te alegi cu un lapte de vaca proaspat muls, lemne pentru foc din belsug, branza proaspata, o palinca adevarata si o vorba moroseneasca de duh, vorba de la om simplu, crescut din “greu, necaz si bucurie”. Intotdeauna, valea Lapusului mi s-a parut deopotriva primitoare si salbatica. De la satul Rosia pana la izvoare, Lapusul iti ofera atat locuri de scaldat, pescuit si plaja cat si locuri salbatice (cheile IMG_2413 copyLapusului), de rafting, de escalada si explorare.

Daca iti place natura, cu siguranta nu te deranjeaza ca ploua mai mult sau ca trebuie sa-ti spargi lemne pentru foc sau ca ai mai mult de muncit decat acasa, intre patru pereti. Pana la urma, natura ne hraneste si este cazul sa o respectam pentru ceea ce a facut si face in continuare.

Ecologisti convinsi, pescuim atat cat mancam, taiem lemne atat cat avem nevoie, iar gunoiul il strangem in pungi si il aruncam atunci cand avem ocazia, in locuri special amenajate. Nu de alta, dar  … nu e nimeni obligat sa stranga resturile menajere pe care le producem.

Revenind la placerea concediului sau iesirii cu cortul, am putea spune ca, daca stai ceva mai mult timp, incepi sa ai senzatia si convingerea ca te intelegi cu natura inconjuratoare, DSC_2520 copystii cand sa pescuiesti, stii cand sa tai lemnul pentru foc, stii sa traiesti in perfecta armonie cu natura. Noi, personal, in fiecare an mergem cu cortul cel putin 14 zile, pentru relaxare, pentru aerul curat, pentru ciupercile proaspete, pentru fructele pe care le da pamantul fara adaosuri si “E”-uri nedorite, pentru peisajul care se schimba de la an la an. Nimic nu se compara cu slana fripta insotita de un pahar de “tzuica de pruna” sau de o friptura la disc in untura de porc. Daca stii sa apreciezi, cu siguranta vei realiza ca o friptura facuta la foc de lemne in natura DSC_2417 copyeste mai gustoasa decat orice preparat culinar “de fitze” facut dupa cine stie ce reteta “domneasca”. Hmmm, am inceput sa folosim si cuvinte imprumutate de la localnici, probabil din cauza faptului ca ne simtim “ca acasa”, asta ca sa nu mai amintim de faptul ca si limba romana incepe si capata regionalisme din zona.

Locuri multe si frumoase are tara noastra, locuri pe care noi, Turist prin Romania, incercam sa le prezentam in lumina lor reala, cu bune si cu rele, asa cum le-am trait si le vom trai in continuare.

Recomandabil pentru concediul sau iesirea cu cortul:

  1. Cereti voie proprietarului, daca este cazul, inainte sa puneti cortul;DSC_2741 copy
  2. Nu faceti focul fara vatra, altfel aveti toate sansele sa dati foc locului pe care campati;
  3. Nu faceti focul fara sa aveti o sursa de apa pe aproape, nu se stie niciodata ce poate face o pala de vant;
  4. Asigurati-va ca aveti permanent lucruri uscate, nu se stie niciodata cand vine ploaia;
  5. Folositi ceea ce va da natura exact atat cat aveti nevoie, nu faceti risipa, sunt altii care nu au ce manca si apa de baut;
  6. Nu lasati deseuri menajere in urma, nu este nimeni obligat sa stranga dupa voi, dati dovada de bun simt si lasati curat atunci cand plecati, chiar daca altii au demonstrat contrariul;
  7. Nu va consierati mai presus decat natura, in orice conditii natura va va depasi;
  8. Nu “va culcati pe urechea” ca sunteti mai sus de albia raului cu 2 metri, un parau “amarat” se “umfla” 5 metri in 2 minute.
  9. Respectati natura pentru ca in acest fel va respectati pe voi!

Turist prin Romania va doreste Drum bun si drumuri bune!

GALERIE FOTO

Advertisements
Gallery | This entry was posted in Cu cortul, Judetul Maramures and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Cu cortul in Defileul Lapusului

  1. Pingback: Din dragoste și dor de Maramureș | Turist prin Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s