Drumul Lung spre Cimitirul Vesel

Maramureșul, în straiele trecutului – gazdă a prezentului

Aflat la a 7-a ediție, Drumul Lung spre Cimitirul Vesel ne prezintă în următoarele zile (14 – 21 august) festivalul Satele Unite ale Maramureșului.

Asociația Interculturală de Tradiții, prin fondatorul acesteia, Peter Hurley, organizează cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, în perioada 14 – 21 august 2016.

sate 3Festivalul creat de Peter Hurley are ca scop promovarea și susținerea satelor românești păstrătoare de tradiții, pe care irlandezul le consideră adevărate comori vii. La această ediție, a șaptea, satele maramureșene au înțeles importanța mesajului acestuia și au decis să se implice, prezentându-și fiecare specificul local.

„Într-un efort comunitar cu adevărat impresionant și remarcabil la nivel național, nemaiîntâlnit într-un festival în România, toate cele 63 de sate din Țara Maramureșului s-au activat să participe, fiecare cu câte un eveniment – mai mic sau mai mare – unde vizitatorii pot să se întâlnească cu valorile autentice ale satului tradițional.” – declară Peter Hurley.

sate 2„S-a pregătit o serie impresionantă de interacțiuni, noi le zicem micro–călătorii, concepute pentru oameni cu interese diferite și specifice, dar toți conectați la un scop comun: descoperirea și aprecierea culturii satului tradițional viu, o călătorie plăcută și sănătoasă către propriile obârșii. Creăm PUNȚI! Punți între rural și urban – fie acesta urban românesc sau străin. Punți între generații – mai ales generații din zona rurală, mai ales în Maramureș. Vrem să confirmăm că valorile autentice au relevanță pentru tineri, din oraș și din sat.”

HartaFestivalul Drumul Lung spre Cimitirul Vesel, ediția 2016, deschide o cale de comunicare, între România rurală și România urbană, transmițând un mesaj național de solidaritate, în numele celor peste 12.000 de sate din România.

Ediția a șaptea se desfășoară în perioada 14 – 21 august și prezintă conceptul Satele Unite ale Maramureșului, cu patru componente:

1. Festivalul Satelor – microevenimente, 14 – 20 august 2016

2. Școala de vară „Moș Pupăză” – ateliere, 14 – 20 august 2016

Harta3. Sus pe Bradova – concerte, 17 – 20 august 2016

4. Reuniunea satelor la Săpânța, 21 august 2016

Detalii despre micro-evenimentele fiecărei zile găsiți pe site-ul festivalului: www.drumullung.ro si rezervări la +40.745.226.922 (română) sau +40.766.311.353 (engleză).

Noi, Turist prin România, recomandăm din suflet acest festival creat cu sufletul.

În aceste zile ai ocazia:

  • să descoperi cântecele maramureșene și nu numai: Nicu Covaci & Arhaic Rock, Maria Casandra Hauși și Adrian Naidin sau Grigore Leșe și invitații săi, Olga Podobinschi, Mihaela Pletea, Maria Chifu
  • să bei și să mănânci românește, să te relaxezi: o excursie cu căruța la stână, o excursie pe jos de-a lungul potecilor vechi, o sesiune de foc de tabără, un dans sătesc, o șezătoare, o vizită la un meșter popular, un recital la biserică,
  • să înveți: arta cioplitului în lemn, alte meșteșuguri populare strămoșești, femeiești și bărbătești, muzică, dans, pictură, munca în gospodăria țărănească,
  • să te înlănțuiești într-o horă epică, gigant, pe străzile din jurul Cimitirului Vesel, o horă a întreg Maramureșului prezent la Săpânța.
Advertisements
Gallery | This entry was posted in Judetul Maramures and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s